Detsember 2023
Jõulumaius
Haldi Leinus, Tallinna Mähe Baptistikogudus
Rammusa jõuluprae peale eriti sobilik lahe kihiline jõulumaius.
VAJA LÄHEB: ahjuõunu või pohlamoosi, vahukoort ja sisse segada taignarulliga peenestatud piparkooke, 2–3 hurmaad, lisada võib ka jäätist, kaunistuseks piparmündi lehekesi, jõhvikaid-pohli ja oma fantaasia ning maitse järgi veel midagi.
VALMISTAMINE: Kõik osad laduda vaheldumisi kihtidena läbipaistvasse magustoidu klaaspokaali ja kaunistada. Head maiustamist!
Šokolaadi-pähklikook
Merje Kikas, Jausa
Taigen: 150 g metsapähkleid, 100 g võid, 175 g jahu, 75 g fariinsuhkrut.
Täidis: 40 g mannat, 250 ml piima, 3 muna, 175 g tumedat šokolaadi, 175 g valget šokolaadi, 50 g suhkrut.
VALMISTAMINE: Sega purustatud pähklid, sulatatud või, jahu ja fariinsuhkur. Suru taigen (võib jääda ka purune) küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva vormi põhja ja äärtele. Pane vorm täidise valmistamise ajaks jahedasse. Keeda mannast ja piimast paksemapoolne mannapuder. Klopi hulka munakollased. Jaga segu võrdselt pooleks ja tõsta kahte potti. Tükelda ühte neist tume ja teise valge šokolaad. Kuumuta nõrgal kuumusel, kuni šokolaadid on sulanud. Lase veidi jahtuda. Vahusta munavalged, vahustamise lõpupoole lisa suhkur. Sega pool munavalge vahust ühte potti ja teine pool teise potti. Kalla tume kreem taignale ja hele selle peale. Sega kreemid kahvliga kergelt läbi. Küpseta 200 kraadi juures 30 minutit. Jahuta ja võta kook vormist välja.
Brie juustu ja jõhvika ampsud
Ella Vallimäe, Sutlepa kogudus
KOOSTISOSAD: 1 pakk külmutatud lehttainast, 1 pakk Brie juustu, jõhvikamoos, kaunistamiseks kreeka pähkleid ja rosmariini.
VALMISTAMINE: Võta sügavkülmutatud lehttaigen sulama ja samal ajal tükelda Brie juust. Kui taigen on sulanud, lõika sellest soovitud suurusega ruudukesed ning aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Lisa peale juust ja küpseta ahjus 180 kraadi juures 10 minutit.
Serveeri hapuka jõhvikamoosiga ning kaunista tükeldatud pähklite ja rosmariinioksaga.
Õuna ja soolakaramelli toorjuustukook
Helin Siibak, Rakvere Karmeli kogudus
Soolakaramell: 0,8 dl suhkrut, 40 g võid, 1 dl vahukoort, 1 tl soola. Koogipõhi: 150 g piparkooke, 50 g võid. Õunatäidis: 5–6 õuna, 25 g võid, 2 spl suhkrut, 0,5 tl kaneeli. Juustutäidis: 400 g toorjuustu, 0,8 dl suhkrut, 1 muna, 1 spl vahukoort, 1 tl vanillisuhkrut. Koogi kate: 1,5 dl vahukoort, 2 spl suhkrut. Kaunistuseks: glasuuritud pähklid ja pohlad.
VALMISTAMINE: Sulata suhkur potis välimuselt karamelliseks. Võta tulelt, lisa võitükid ja sega. Lisa koor ja sool. Tõsta jahtuma. Koogipõhjaks purusta piparkoogid peeneks ja sega sulavõiga. Kalla 20 cm koogivormi, suru ühtlaseks. Aseta külmkappi. Õunatäidis. Sulata või, lisa suhkur, kaneel ja õunatükid. Hauta pehmeks, tõsta jahtuma. Juustutäidiseks sega toorjuust, suhkur, muna ja koor ühtlaseks. Võta külmikust koogipõhi ja kata keskosa õunatäidisega. Sinna peale 3–4 spl soolakaramelli. Kalla juustutäidisega üle ja küpseta 160 kraadi juures 40 minutit. Lase 1 tund jahtuda ahjus, seejärel toatemperatuurini ja 5 tundi külmikus. Vormist võetud kook kata suhkruga vahustatud vahukoorega. Kalla peale soolakaramell, pudista peale pähkleid ja pohli. Naudi!