Otsing

12/2013 10 tamm aare-1
Aare Tamm, pastor emeeritus Ridalast

„Aga kui aeg sai täis, läkitas Jumal oma Poja, kes sündis naisest, sündis Seaduse alla, lahti ostma seadusealuseid, et me saaksime pojaseisuse. Et te olete aga pojad, siis on Jumal läkitanud teie südamesse oma Poja Vaimu, kes hüüab: „Abba! Isa!" Nõnda ei ole sa enam ori, vaid poeg, aga kui sa oled poeg, siis sa oled ka pärija Jumala kaudu" (Gl 4:4–7).

Olen pärit usklikust perest ja teadsin, kes mind aidata saab.

Jõulud. Imeline aeg meie rahva jaoks. Nii imeline, et eestlased öeldakse olevat päris jõulude usku. Linnatänavad on tuledesäras. Suur jõulukuusk on keskmes. Rahvas käib jõulukontsertidel ja jõuluteenistustel. Kauplused on juba ammu täis ainult jõulukaupa: jõuluvorstid, jõulupraed, jõulujoogid, jõululeivakesed, jõuluküünlad jne. Iga asi müüb, kui see kuulutab – olen jõulukaup! Meie kodudes säravad jõulukuused, katame piduliku jõululaua, teeme jõulukinke. On aasta kõige pidulikum aeg. Laste südamed löövad ootusärevuses. Meie oma südametes on kuidagi hell ja soe. See on jõulude väline sära, aga veelgi suurem on jõulude sisemine väärtus.

Saabus aeg – Jumal saatis oma Poja

Selles meenutame kogu maailma tähtsaimat sündmust, kus Jumala aeg sai täis ja ta läkitas oma Poja meie planeedile. Jeesus sündis naisest ja sai inimeste sarnaseks. Ometi on ta Jumal. Kuigi ta rääkis inimeste keeles, omas tavalise inimese välimust, kannatas külma ja nälga, oli väsinud ja tundis valu, aga samas saatis ta korda seda, mida ainult Jumal võib teha. Tema kandis meie süüd ja võlad Kolgata ristile. Tema lepitas meid Isaga. Sest just jõulusündmusega ütleb Jumal inimestele – lepime ära! Imelik? Hoopis meie kohus oleks öelda: Isa, palun lepime ära! Meie oleme süüdi. Meie oleme sinust kaugele läinud ja olnud sõnakuulmatud.

Jeesus Kristus on Jumala lepituskäsi. Võta see vastu! Ütle julgelt – olen süüdi. Palun anna mulle andeks minu võlad!

Frangi kuningas Karl Suurest räägitakse, et ta olnud omamoodi valitseja. Ta jalutas rahva seas ja ilmus ootamatult kuhu tahes. Kord tulnud ta vangimajja. Käinud kongist kongi ja küsinud vangide käest: Mille eest istud? Vangid kõik nagu ühest suust vabandasid: Mina pole süüdi! Juhtus, kogemata, teised olid süüdi. Ja nii pea kõik kambrid läbi. Oli jäänud veel üks. Selles istus ahelates noor mees. Karl küsis: No loomulikult pole ka sina süüdi? – Nooruk vastu: Olen küll süüdi. Mul ei ole ühtki õigustust. Olen süüdlane. Karl muianud ja siis käratanud valvurile: Võtke ahelad maha!

Saatke see mees vangimajast välja. Ajab siin veel ausad mehed hukka. Süüdlane selline! Ta oli ainus mees, kes tunnistas oma süüd, ja valitseja andis talle armu.

Käes on imedeaeg 11 aare pere-1

Jumala sõna ütleb selgesti: „Kui me oma patud tunnistame, on tema ustav ja õige, nõnda et ta annab andeks meie patud ja puhastab meid kogu ülekohtust" (1Jh 1:9). See on täpselt nagu eeltoodud näites. Sul on võimalus leida endale vaikne paik ja öelda Jumalale nagu oma isale: Ma olen süüdlane sinu ees. Palun anna mulle andeks oma armsa Poja Jeesuse Kristuse nimel. Ja see sünnib, sest nii on Jumal oma sõnas tõotanud: „Sest igaüks, kes hüüab appi Issanda nime, päästetakse" (Rm 10:13). Maa ja taevas võivad hävida, aga Jumala tõotused püsivad. Need pole ainult sõnad paberil, vaid elu ja tõde. Läbi ajaloo on miljardid inimesed seda isiklikult kogenud.

Ja võtmeisikuks kõige selle kättesaamiseks on Jumala ainusündinud Poeg Jeesus Kristus.

Ma tean, millest ma räägin. Olin 26-aastase noore mehena samasugune õnnetu vang, viina ori. Raske liiklusõnnetuse tagajärjel puuduliku liikumisvõimega. 7-klassilise haridusega, lootuseta, tulevikuta, koduta. Ja kujutage ette – pidasin ennast veel kõvaks meheks ka! Kuid ühel ööl tundsin, et kellegi silmad jälgivad mind. Need olid Jumala silmad. Tema ees vajusin üsna madalale. Olen pärit usklikust perest ja teadsin, kes aidata saab. Nende silmade eest ei saanud ma ennast enam peita ja palusin: Taevane Isa, palun anna mulle andeks minu patud oma Poja Jeesuse nimel! Ma ei palunud ei raha ega muud head, mida mul ka polnud. Palusin vaid andeks ja kõike muud sain kuhjaga pealegi. Palves olid vaid sõnad ja mõtted, aga ometi hakkas taevas midagi liikuma. Esimeste päikesekiirtega säras minus uus elu. Edasi on läinud nagu ulmefilmis. Jumal pani mind veel meheeas õppima. Siis sain kodu ja pere. Minust sai koguduse karjane ja koolijuht. Jumal on kinkinud perre 6 toredat last ja 14 lapselast, kes järgivad oma vanemate usku. Mida sa, hing, oskad veel tahta? Ja kõik algas väga lihtsast palvest: Taevane Isa, palun anna mulle andeks minu patud oma Poja Jeesuse nimel! Jumala imede aeg jõudis minu ellu.

Ma ei tea, millist kingitust sina jõuludeks ootad? Sellega võib minna nii või naa. Aga mina soovitan, tee endale ise jõulukink – lepi ära Jumalaga ja sinu elus algab uus aeg. Jumala aeg. See ei lõpe ega hävi. See on igavene aeg koos igaviku Kuningaga.

Orjast saab laps ja pärija

Vähe sellest, et Jumal andestab palujale. Ta teeb veelgi enam – Jumal võtab meid vastu oma perekonda. Orjast saab laps. „Nõnda ei ole sa enam ori, vaid poeg, aga kui sa oled poeg, siis sa oled ka pärija Jumala kaudu." Nii lugesime Jumala sõnast.

Pärimistega on üks omamoodi lugu. Mõnele võib see olla lausa ootuspärane ja tavaline. Teine ei ole kunagi midagi pärinud ja ei päri ka. Üks omaviisi lugu juhtus Inglismaal. Kord tuli mees tööle ja säras kui päike. Kaastöölised küsima: Mis sind nii õnnelikuks teeb? Tädi suri ja pärandas mulle 50 000 naela! – Siis oled sa tõesti lausa õnnemees!

Järgmisel nädalal jälle mees särab – sellel nädalal suri üks teine sugulane ja pärandas mulle 70 000 naela. – No oled sina aga õnnega koos! Kolmandal nädalal tuleb mees tööle üsna morni näoga.

Kaaslased küsima – mis sul viga on? Mees ohkab ja ütleb kurvalt: Möödunud nädalal ei surnud mul mitte kedagi ... Ju siis oli nendest pärimistest vähe.
Vahe on meil selles, et Jumal ei sure. Tema annab poja ja tütre osa kohe kätte. Jumala vara on võrreldamatu eelnimetatud rahasummadega. Aga mõelda, et meie pärandajale kuulub kogu universum! Seda on nii palju, et ei saagi kokku arvata. Selle haldamiseks kulub terve igavik. Jeesuse Kristuse läbi saame andestuse ja tema kaudu ka Jumala lasteks ja pärijateks. See on midagi, mida ei julgenud lootagi. Apostel kirjutab: „Mida silm ei ole näinud ega kõrv kuulnud ja mis inimsüdamesse ei ole tõusnud – selle on Juma valmistanud neile, kes teda armastavad" (1Kr 2:9).

Jumala aeg kannab meid kõrgustesse

Kaasaja tehnilised vahendid lubavad heita pilku üsna kaugele. Ajakiri „Imeline Teadus" kirjutab NASA kosmoseteleskoop Kepleri abil nähtavatest planeetidest Lüüra tähtkujus. Kepler 62-f-nimelise planeedi ümber on tihe atmosfäär ja teadlaste arvates saaks seal inimesed elada. Aga palju selliseid planeete universumis veel on? Loendamatult! Põnev! See kõik on meie pärida. Ainult et nimetatud planeet asub 1200 valgusaasta kaugusel! Teised veel kaugemal.

Sinna saame me alles siis, kui jälle üks Jumala aeg täis saab ja Kristus oma lastele järele tuleb. Siis on meil hoopis uued võimalused. Nagu Jeesusel, keda ei takistanud ei kaugused ega müürid ega lukus uksed. Uus elu uues ihus ja uues maailmas. Kas see on ulme? Ei ole! Jumala sõna räägib sellest. See on suurem reaalsus kui uskuda, et peale surma inimene lihtsalt lakkab olemast. Hoopis see on eksitav ulmejutt, mis eitab elu suuremat ja sügavamat sisu. Eitab inimese vastutust elu ees.

Kogu selle imelise tuleviku aluseks on Jumala aeg, mis päev päeva järel täitub ja toob Isakodu meile aina ligemale. Ja võtmeisikuks kõige selle kättesaamisel on Jumala ainusündinud Poeg Jeesus Kristus. Temaga tasub rääkida. Teda tasub tundma õppida ja temaga ühendust pidada. Sest „kellegi muu läbi ei ole päästet, sest taeva all ei ole antud inimestele ühtegi teist nime, kelle läbi meid päästetaks" (Ap 4:12). See on kõige kallim nimi. Päästja nimi – Jeesuse Kristuse nimi. Jõululapse nimi.

Kuulsin mehest, kellel oli keeles kasvaja ja tema keel tuli ära lõigata. Operatsiooni eel anti talle veel viimane võimalus öelda oma viimane lause. See mees ütles: „Kiidetud olgu Jeesuse Kristuse nimi! Aamen." Muud ta ei öelnud. Küll tahaks selle lausega astuda igavesse aega. Jumala aega. Jumala riiki.

Armas sõber! Jeesus Kristus on tõeline jõulukink taevaselt Isalt. Võta ta tänuga oma ellu vastu. See on aja õige kasutamine ja vaimustava tuleviku kindlustus.

Uudised

2023-7-detsember

28 Detsember 2023
2023-7-detsember

SISUKORD EKB Liidu tööharude jõulutervitusedRainis tõusis sõltuvuste küüsist Jumala kuningriigi kuulutajaks! Mari-Vivian EllamJeesus alustab kuulutamist Mt 4:12–17Jõulud juhatavad teed päriskoju Ermo JürmaValtrik ja Marlen kutsuvad võõraid oma jõululauda Hele-Maria KangroJõulude fenomen...

Palve Ukraina ja Venemaa inimeste eest

28 Detsember 2023
Palve Ukraina ja Venemaa inimeste eest

Detsember 2023  Kolmainu Jumal, kes sa oled maailma ja inimkonna oma Poja kaudu lepitanud, halasta oma loodute peale, kes jälle sõdivad ja surma külvavad.Taas on tsiviilelanikud väheste võimuahnete juhtide poolt...

Palve Lähis-Ida inimeste eest

28 Detsember 2023
Palve Lähis-Ida inimeste eest

Detsember 2023  Oktoobri alguse sündmused Lähis-Idas on väga murettekitavad. Kõigis neis maades – Iisraelis, Palestiinas, Gazas ja Liibanonis – on ka meie baptistikogudused. Euroopa Baptistiföderatsioon on neil päevadel olnud kontaktis...

Eesti Piibliseltsi jõulumargid 2023

28 Detsember 2023
Eesti Piibliseltsi jõulumargid 2023

Detsember 2023 Jaan Bärenson, Eesti Piibliseltsi peasekretär Eesti Piibliselts tähistas lõppeval aastal oma asutamise 210. aastapäeva.Piibliselts on kutsutud Jumala sõna tõlkima, tõlgendama, trükkima, ette lugema ja välja jagama. Paljude maade piibliseltsid...

Et lapsed teaksid jõulude tõelist tähendust

28 Detsember 2023

Detsember 2023Eliisa Ladva, LNK lastetöö Küünlaleegid heidavad akendele säravat valgushelki, ahjus küpseb jõulupraad ja kaminas praksub tuli – kogu kodu on täis jõuluhõngu, lapsed ja lapselapsed on peagi külla tulemas....

Jõulupalve

28 Detsember 2023

Detsember 2023 Jumal!Sina oled see, keda ma ootan;see, kes võid minu elu headuse teele pöörata.See, kes teed mind elavaks.see, kes sünnid mu südames uuesti ja nii võid teha jõulud minus...

Eesti Kirikute Nõukogu jõululäkitus 2023

28 Detsember 2023
Eesti Kirikute Nõukogu jõululäkitus 2023

Detsember 2023  Armsad kaasmaalased!„Ja Sõna sai lihaks ja elas meie keskel“ (Jh 1:14). Taas rõõmutseme selle üle, et Jumal on Armastus ja armastab meid. Lausa nii palju, et Ta on...

Miks vajab jõulurahu meie palveid?

28 Detsember 2023
Miks vajab jõulurahu meie palveid?

Detsember 2023 Joosep Tammo, EKB Liidu vanematekogu esimees „Rahu“ on jõuluevangeeliumi ja jõululaulude lummav teema. Ometi kipub see meie elust ikka ja jälle kaduma. Miks? Ma ei räägi järgnevalt kaubandusest, pühadeaja...

Jumal andis oma ainusündinud Poja

28 Detsember 2023
Jumal andis oma ainusündinud Poja

Detsember 2023 Peeter Roosimaa, Uue Testamendi õppejõud Sest nõnda on Jumal maailma armastanud, et ta oma ainusündinud Poja on andnud, et ükski, kes temasse usub, ei hukkuks, vaid et tal oleks...

Nick Vujicic – lootus sinu jaoks

28 Detsember 2023
Nick Vujicic – lootus sinu jaoks

Detsember 2023 Indrek Luide, Eesti Evangeelse Alliansi peasekretär Nicholas James Vujicic on mees, kes sündis ilma käte ja jalgadeta. Tema isa oli Serbias pastor, kuid kommunistliku tagakiusu eest pidi perekond kodumaalt...

Linke