Otsing

September 2021 10 peeterLemats
Peeter Lemats, Antsla koguduse pastor


Kõik neli evangeeliumi tunnistavad, kuidas Jeesus ilmutas ennast pärast oma ülestõusmist. Apostel Pauluse kirjad jäädvustavad meile algkoguduse usutunnistuse Jeesuse surma, matmise ja tema ilmumise kohta pärast ülestõusmist. „Ma olen teile ju kõigepealt edasi andnud seda, mida ma ka ise olen vastu võtnud: et Kristus suri meie pattude eest, nagu on kirjutatud pühades kirjades, ja et ta maeti maha ja äratati kolmandal päeval üles pühade kirjade järgi ja et ta näitas ennast Keefasele, seejärel neile kaheteistkümnele, seejärel näitas ta ennast ühtaegu enam kui viiesajale vennale, kellest enamik on veel praegugi elus, mõned aga on läinud magama; siis näitas ta ennast Jaakobusele, seejärel kõigile apostlitele. Aga kõige viimaks näitas ta ennast ka minule kui äbarikule“ (1Kr 15:3–8).
Piibli uurijad kinnitavad, et Paulus kuulis 3–5 aastat pärast Jeesuse ristilöömist kõike seda Peetruselt ja Jaakobuselt, kes olid ise kesk neid sündmusi. Siin on märkimisväärne esile toodud rahva hulk: „enam kui viiesajale vennale”. Tol ajal loeti tunnistajaid meeste arvu järgi, kuid kindlasti olid seal ka naised ja lapsed, seega ligilähedaselt 1500 inimest. Milline teksti autoriteetsus ja samas, kui paljud inimesed said julgustatud, kõnetatud ja mõjutatud Jeesuse lähedusest ja eluandvast väest!

Jeesus kutsub täna meid olema enda kui ülestõusnud ja elava Issanda tunnistajad, kuulutajad, misjonärid, jüngrid ja jüngerdajad.

Misjonikäsk
Enne hüvastijättu ja taevasseminekut andis Jeesus oma järgijatele käsu: „Minge siis, tehke jüngriteks kõik rahvad, ristides neid Isa ja Poja ja Püha Vaimu nimesse ja õpetades neid pidama kõike, mida mina olen teil käskinud!” (Mt 28:19).
Hea lugeja, täna kutsub Jeesus meid olema enda kui ülestõusnud ja elava Issanda tunnistajad, kuulutajad, misjonärid, jüngrid ja jüngerdajad. Seal, kus me elame, kus on meie naabrid, lähedased sugulased, sõbrad, tuttavad, saame rääkida oma päästekogemustest, usuteekonnal olemisest, Jumala tervendavatest imedest, palvevastustest, võitlustest olukordade ja vajaduste pärast ning võitudest koos Jumalaga.


Issanda antud ülesanne võis tunduda kristluse leviku alguses liiga mastaapne. Jeesuse läkituse suuruse ees kogesid jüngrid enda nõrkust, sest „mõned olid aga kahevahel“ (Mt 28:17).
2003. aastal külastas üks ameerika misjonäride meeskond Antsla kogudust, et organiseerida suvist laste- ja noortelaagrit. Toona puudusid meil kogemused ja ka kindlustunne korraldada suvisel perioodil linnas laagrit. Algul olime meiegi kahevahel, arvates, et lapsed on suvel puhkamas ja väljasõitudel. Kuid tänu Jumalale ja tublidele külalistele, võtsime pakkumise vastu ning korraldasime esimese linnalaagri, milles osales 12 last ja noort. Toimusid piiblitunnid, sportimine, mängud ja kasvas osadus. Järgneval aastal tundsid laagri vastu huvi juba lapsed ja noored ise. Viimastel aastatel on osavõtjaid olnud 135 ringis. Kiitus Jumalale! Oleme tänulikud ameerika misjonäridele-mentoritele, kes tulid ja juhatasid meid sellisele pühale teekonnale. Kui oleme ustavad pisimas, siis Jumal rohkendab, paljundab ja võimestab.

„Mille sarnane on Jumala riik ja millega ma teda võrdleksin? Ta on sinepiivakese sarnane, mille inimene võttis ja külvas oma aeda. See kasvas ja sai puuks ja taeva linnud pesitsesid tema okstes“ (Lk 13:18j). Jeesus võrdleb Jumala riiki millimeetrise sinepiseemnega, milles on kasvujõud ja meelevald. Issand kutsub sind ja mind külvama seda sõna „oma aeda“, see tähendab, tunnistama Jeesuse päästest igal päeval nendele, kellega me kohtume, kas poes, ühistranspordis või tööl, külastades juuksurit, kooli, lasteaeda või naabriga rääkides või sõbrale helistades. Tee seda ustavalt ja järjepidevalt, sest see on elu ja surma küsimus.
„Ma kutsun täna tunnistajaiks teie vastu taeva ja maa: ma olen pannud su ette elu ja surma, õnnistuse ja needuse. Vali nüüd elu, et sina ja su sugu võiksite elada, armastades Issandat, oma Jumalat, kuulates tema häält ja hoidudes tema poole! Sest see on su elu ja su päevade pikkus, et sa võiksid elada maal, mille Issand on vandega tõotanud anda su vanemaile, Aabrahamile, Iisakile ja Jaakobile“ (5Ms 30:19j).
Ligikaudu 2,1 miljardi järgijaga on kristlus täna suurim maailmareligioon. Ristiusk on levinud Euroopas, Ameerikas, Lõuna-Aafrikas, Filipiinidel ja Okeaanias. Ta kasvab jõudsalt ka Aasias, eriti Hiinas ja Lõuna-Koreas. Selliselt on 11 jüngri läkitamisest saanud tänaseks Jumala kuningriigi võimas õnnistus.
EKB Liidu 2021. aasta moto on: „Järgmine põlvkond Kristusele!“ See on virgutus mulle ja sulle, hea lugeja, olla Jeesuse kuulutaja uuele põlvkonnale. 12. septembril tähistasime kogudustes vanavanemate päeva. Paljud tänased kristlased on südamest tänulikud, et nad tunnevad Jeesust ja seda tänu vanavanemate jutustatud piiblilugudele, õhtupalvetele, Jeesuse imetegudest tunnistamisele ning lihtsale sõpruslikule jüngerdamisele.
Apostel Paulus, kirjutades oma kolmandal misjonireisil Rooma kirja, toob esile: „Kuidas nad siis saaksid appi hüüda teda, kellesse nad ei ole uskunud? Aga kuidas nad saaksid uskuda sellesse, kellest nad ei ole kuulnud? Kuidas nad saaksid kuulda ilma kuulutajata?“ (Rm 10:14).
„Sest otsekui vihm ja lumi tulevad taevast alla ega lähe sinna tagasi, vaid kastavad maad ja teevad selle sigivaks ning kandvaks, et see annaks külvajale seemet ja sööjale leiba, nõnda on ka minu sõnaga, mis lähtub mu suust: see ei tule tagasi mu juurde tühjalt, vaid teeb, mis on mu meele järgi, ja saadab korda, milleks ma selle läkitasin“ (Js 55:10j).

Tänu Jumalale ja tublidele külalistele, võtsime pakkumise vastu ning korraldasime linnalaagri.

Jüngerdamine 
11 antslalaager
„Jünger“ pärineb kreekakeelsest sõnast μαθητής ja tähendab õpilast, õpetaja või meistri järgijat. Uues Testamendis viitab see termin esmalt Jeesuse 12 kõige lähemale järgijale. Jeesus valis nad rahva hulgast välja ja nimetas neid ka saadetuteks ehk apostliteks.
Jüngerlust iseloomustab elulise suhte loomine ja hoidmine Jeesusega. Jüngriks saab inimene, keda Jeesus selleks kutsus(b). See annab kogu järgnevale elule uue sisu ja igavikulise väljavaate. Jeesus valis eriliselt 12 jüngrit, kelle nimesid me teame. Vahel kutsus ta oma missioonile vaid kolm, teisal loeme, et nendega oli kaasas ka grupp naisi. Kuid liitus ka neid, kes olid Jeesuse õpetust kuulnud või imeliselt abi saanud. Issand kutsus end järgima inimesi nende sotsiaalsest, etnilistest taustast ja soost olenemata. Grupp naisi järgnes talle Jeruusalemma ja nad olid Jeesuse ristilöömise tunnistajateks. Seejärel olid nemad esimesed, kes avastasid, et haud, kuhu Jeesus maeti, oli tühi. Uues Testamendis on juttu naisjüngrist nimega Tabiita, kes tegi häid tegusid ja jagas palju almuseid (Ap 9:36–41) ning kelle apostel Peetrus surnuist üles äratas.
Hea lugeja, Jeesus on kutsunud meid kõiki olema tema jüngrid, kes omakorda teevad uusi jüngreid. Kindlasti on sinu sõpruskonnas inimesi, kellega koos aega veeta, kelle küsimusi kuulata ja koos vastuseid otsida, Piiblit lugeda, palvetada, kellega koos jõuda Jeesuse lähedusse. Siin julgustab meid misjoniläkituse juurde lisatud tõotus: „Minule on antud kõik meelevald taevas ja maa peal. ... Ja vaata, mina olen iga päev teie juures ajastu lõpuni“.
Kogudustes on alanud sügistalvine pühapäevakooli õppeaasta 2021/2022. Jumal ootab meid noorte eest palvetama, jagama evangeeliumi, kutsuma naabruskonnast lapsi ja noori koguduse töövaldkondadesse, avastama enda ja nende andeid ning rakendama neid ühistöösse. Issand on tõotanud olla meiega igal päeval kuni ajastu lõpuni ja temal on meelevald olukordade, probleemide, hirmu, kartuse, eelarvamuste üle.
Oleme Antslas kogenud kristliku ajakirja Teekäija jõulunumbri kogukonnaliikmete perepakkidesse asetamisega, et see on suure õnnistuse ja hea tagasisidega Jeesuse armastuse jagamine. Tänavu otsime lisavahendeid ja võimalusi, et teha koguduseliikmetele ning kogukonna sõpradele jõulukingituseks Teekäija aastatellimus, et hea kirjasõna Jeesusest jõuaks läbi aasta paljude inimesteni, kes omakorda kutsuks lugema nende kodu külastavaid lähedasi, naabreid ja sugulasigi. Apostel Paulus julgustab: „Kuuluta sõna, astu esile, olgu aeg paras või ärgu olgu, noomi, manitse, julgusta igati pika meelega ja õpetamisega“ (2Tm 4:2).
Kindlasti kutsub Jeesus ka Sind ja mind olema tema julged jüngrid, jüngerdajad ning Jumala sõna kuulutajad. Aamen.

Uudised

2023-7-detsember

28 Detsember 2023
2023-7-detsember

SISUKORD EKB Liidu tööharude jõulutervitusedRainis tõusis sõltuvuste küüsist Jumala kuningriigi kuulutajaks! Mari-Vivian EllamJeesus alustab kuulutamist Mt 4:12–17Jõulud juhatavad teed päriskoju Ermo JürmaValtrik ja Marlen kutsuvad võõraid oma jõululauda Hele-Maria KangroJõulude fenomen...

Palve Ukraina ja Venemaa inimeste eest

28 Detsember 2023
Palve Ukraina ja Venemaa inimeste eest

Detsember 2023  Kolmainu Jumal, kes sa oled maailma ja inimkonna oma Poja kaudu lepitanud, halasta oma loodute peale, kes jälle sõdivad ja surma külvavad.Taas on tsiviilelanikud väheste võimuahnete juhtide poolt...

Palve Lähis-Ida inimeste eest

28 Detsember 2023
Palve Lähis-Ida inimeste eest

Detsember 2023  Oktoobri alguse sündmused Lähis-Idas on väga murettekitavad. Kõigis neis maades – Iisraelis, Palestiinas, Gazas ja Liibanonis – on ka meie baptistikogudused. Euroopa Baptistiföderatsioon on neil päevadel olnud kontaktis...

Eesti Piibliseltsi jõulumargid 2023

28 Detsember 2023
Eesti Piibliseltsi jõulumargid 2023

Detsember 2023 Jaan Bärenson, Eesti Piibliseltsi peasekretär Eesti Piibliselts tähistas lõppeval aastal oma asutamise 210. aastapäeva.Piibliselts on kutsutud Jumala sõna tõlkima, tõlgendama, trükkima, ette lugema ja välja jagama. Paljude maade piibliseltsid...

Et lapsed teaksid jõulude tõelist tähendust

28 Detsember 2023

Detsember 2023Eliisa Ladva, LNK lastetöö Küünlaleegid heidavad akendele säravat valgushelki, ahjus küpseb jõulupraad ja kaminas praksub tuli – kogu kodu on täis jõuluhõngu, lapsed ja lapselapsed on peagi külla tulemas....

Jõulupalve

28 Detsember 2023

Detsember 2023 Jumal!Sina oled see, keda ma ootan;see, kes võid minu elu headuse teele pöörata.See, kes teed mind elavaks.see, kes sünnid mu südames uuesti ja nii võid teha jõulud minus...

Eesti Kirikute Nõukogu jõululäkitus 2023

28 Detsember 2023
Eesti Kirikute Nõukogu jõululäkitus 2023

Detsember 2023  Armsad kaasmaalased!„Ja Sõna sai lihaks ja elas meie keskel“ (Jh 1:14). Taas rõõmutseme selle üle, et Jumal on Armastus ja armastab meid. Lausa nii palju, et Ta on...

Miks vajab jõulurahu meie palveid?

28 Detsember 2023
Miks vajab jõulurahu meie palveid?

Detsember 2023 Joosep Tammo, EKB Liidu vanematekogu esimees „Rahu“ on jõuluevangeeliumi ja jõululaulude lummav teema. Ometi kipub see meie elust ikka ja jälle kaduma. Miks? Ma ei räägi järgnevalt kaubandusest, pühadeaja...

Jumal andis oma ainusündinud Poja

28 Detsember 2023
Jumal andis oma ainusündinud Poja

Detsember 2023 Peeter Roosimaa, Uue Testamendi õppejõud Sest nõnda on Jumal maailma armastanud, et ta oma ainusündinud Poja on andnud, et ükski, kes temasse usub, ei hukkuks, vaid et tal oleks...

Nick Vujicic – lootus sinu jaoks

28 Detsember 2023
Nick Vujicic – lootus sinu jaoks

Detsember 2023 Indrek Luide, Eesti Evangeelse Alliansi peasekretär Nicholas James Vujicic on mees, kes sündis ilma käte ja jalgadeta. Tema isa oli Serbias pastor, kuid kommunistliku tagakiusu eest pidi perekond kodumaalt...

Linke