KUS kokatädi Nelli pannkoogid

04/2012

Vaimuliku toidu jagajate kõrval on Tartu seminaris ka hoolsad käed, kes pakuvad majarahvale igapäevast leiba. Üheks selliseks raudvaraks on Nelli Leetberg. Kuidas tema hindab ja näeb Kõrgemat Usuteadusliku Seminari, uuris esmakursuslane Liina Kangur.

Kui kaua sa oled töötanud Kõrgemas Usuteaduslikus Seminaris?

Olen töötanud KUSis kokku neli aastat.

Mis on Sulle selle töö juures kõige enam rõõmu pakkunud?

Olen tänulik südamliku majarahva ja hea töökeskkonna eest. Suurt rõõmu on valmistanud see, et nii tudengid, õppejõud kui ka väliskülalised on suure isuga.

Milline on Sinu suhe kogudusega?

Olen usklik inimene, konfessioonilise kuuluvuse poolest luterlane.

Nelli jagas meiega lahkelt ka oma lemmikretsepti

.

Loe edasi: KUS kokatädi Nelli pannkoogid

Kräsupea kook

12/2011 Pilvi Preisfreund Avispealt

Tänavu pühitseme Avispeal juba 15. jõule. Kui siia tulime, olid lapsed väiksed ja jõululaua jaoks aega õieti ei jäänudki. Nüüd pöördume tasapisi jõulutoitude poole. Seda ka põhjusel, et kui oleme õhtu otsa jahedas kirikus olnud, siis on hea midagi sooja süüa. 23. detsembril on veel meie pere jõululapse – pesamuna Taanieli – sünnipäev. Seepärast teeme siis ka kräsupea kooki, mille valmistamine on imelihtne ja kook on vaieldamatult meie pere lemmik.

.

Loe edasi: Kräsupea kook

Teekäija arengu uus etapp

11/2011 Erki Tamm, peatoimetaja

Alates 1. detsembrist lõpeb Teekäija ja kirjastuse Sõnasepp 7 aastat kestnud koostööleping. 2004. aastal oli EKB Koguduste Liit viimaste aastakümnete keeruliseimas seisus Teekäija väljaandmisega. Vältimaks ajakirja tegevuse lõpetamist otsustas Sõnasepp OÜ omanik ja juht, Juhani Pesu, appi tulla. Alguses 2 aastaks kokkulepitud koostöö on kestnud tänaseni. Teekäija on jõudnud sadadesse Eestimaa kodudesse kauni ja sisukana, kuid tänu Sõnasepp OÜ toetusele ka soodsana. Tellimishind on katnud väljaandmiskulud vaid osaliselt. Tänases majanduslikus olukorras see enam ettevõttele võimalik pole. EKB Liit jätkab Teekäija väljaandmist.

.

Loe edasi: Teekäija arengu uus etapp

Nuutsaku puhkekeskus areneb

03/2011

Vaido Palmik

Nuutsaku arengukomisjoni liige

Mul on olnud hea meel jälgida, kuidas Nuutsaku Õppe- ja Puhkekeskus on arenenud. Terve kompleksi ilme on iga aastaga aina paremaks muutunud. Külalistele saab osaks soe ja kliendikeskne suhtumine. Suvine kasutusgraafik on vahel pilgeni täis.

.

Loe edasi: Nuutsaku puhkekeskus areneb

Pastoriprouade jõuluretseptid

12/2009 Mare Tamm, Elva baptistikogudus

Jõulupüha vormiroog ehk lihtsalt lasagne

Kõigepealt vali poest 1 suur pakk lasagne-plaate (pastade/makaronide riiulist) ja pealeriputamiseks tükk juustu.

Valmista 2 kastet.

1. Hakkliha- ja tomatikaste

veidi õli

1 pirakas sibul (või 2 väikest)

3–4 küüslaugu küünt

1 riivitud porgand

500–700 g hakkliha

2 purki purustatud tomateid

soola, pipraid, suhkrut, soovi korral pisut teravaid maitseaineid (tšilli, cayenne jm)

2 sl basiilikut või punet

Kuumuta õlis hakitud sibul ja küüslauk, lisa riivitud porgand ja hauta u 5 min.

Lisa hakkliha ja prae, kuni see võtab värvi. Maitsesta soola, piparde ja soovi korral pisut tugevamate maitseainetega.

Lisa purustatud tomatid, vähenda kuumust, pane potile kaas peale ja jäta vaikselt podisema.

Lisa vähemalt 2 sl suhkrut, et tomati maitse muutuks pehmemaks, ja basiilikut või punet või mõlemaid. Jäta kaste jälle vaikselt podisema. Usalda oma maitset ja lisa juurde, mida soovid.

2. Piimakaste

2 sl õli

2 sl jahu

1 l piima

200 g riivitud juustu

veidi soola ja purustatud pipart

Pruunista jahu kuumas õlis helepruuniks ja pähklilõhnaliseks. Vaikselt segades lisa piim ja kuumuta segu paksenemiseni (u 10 min). Keema hakkamisel võta pott kuumuselt ja lisa riivitud juust. Maitsesta soola ja pipraga.

Võta kõrgete äärtega ahjuvorm ja lao kihiti lasagne-plaadid ja kastmed. Alusta valge kastmega, edasi veidi hakklihakastet ja peale plaadid – nii veel paar korda. Lõpeta kastmete kihiga ja puista rohkelt peale riivitud juustu. Pane vorm kuuma ahju ja vähenda 30 min pärast kuumust 175°-ni. Las küpseb veel 15–20 min. Kui juust läheb liiga pruuniks, kata vorm fooliumiga.

Pidulauale sobib vormiroa kõrvale ka suur kausitäis värsket ja rohelist salatit ning mahedamaitselist jooki või sidrunivett.