Magusad killud muusikute jõululaualt
12/2014
Makk
Kaie Kant, Oleviste kogudus
Jõuluks teen makki. Kallist lapsepõlve mälestust elus hoides käin neid enne jõule Hiiumaal tegemas. Sooled võtan linnast kaasa, muu saab kohalikust poest. Sülti keedan ka üks kord aastas. Kahjuks pole kummalgi kirjalikku retsepti olemas. Kuna muusikud on alati seotud jõululaupäeva jumalateenistusega, siis peab kokkamine sündima n-ö käigupealt või ennetades.
Datlikook „Parim kahe nädala pärast"
Kersti Kuusk, Oleviste kogudus
Minu lemmikud on puuviljakoogid, mis seistes aina paremaks lähevad.
[1 pakk (200 g) datleid, 3 dl vett, 1,5 dl suhkrut, 200 g võid, 2 muna, 3,5 dl jahu, 1 tl küpsetuspulbrit, 1 tl soodat, 1 tl vaniljesuhkrut]
Keeda datlid suhkruvees, lisa või, jahuta. Sega hulka munad ja küpsetuspulber, sooda ja vaniljesuhkruga segatud jahu.
Minu looming algab siin. Mõnikord lisan hakitud aprikoose, musti ploome, mõnikord rosinaid ja pähkleid või hoopis kuivatatud mangot ja kirsse.
Küpseta rõngasvormis 180-kraadise kuumusega 1 tund. Paki jahtunud kook hõbepaberisse ja hoia jahedas. Serveerides riputa koogile tuhksuhkrut. Paku koos glögiga!