Pastoriprouade jõuluroad
Detsember 2022
Jõululeib
Monika Lige, Hiiumaa Misjonikogudus
3–4 leiba
Õhtul segan kausis kõik ained kokku – 4 spl juuretist, 1 l käesooja vett, 2 spl molassest või leivasiirupit, 0,5 l täistera rukkijahu – ja jätan kogu ööks puhta köögirätiku alla sooja kohta seisma.
Järgmisel hommikul lisan: 5–6 tl soola, 250 g suhkrut, 1,5 l täistera rukkijahu, kuivatatud koriandrit maitse järgi, kuivatatud aprikoose, kuldseid rosinaid, jõhvikaid, sarapuupähkleid.
Määrin vormid võiga. Tõstan taigna umbes poole vormini ja jätan rätiku alla kerkima 3–5 tunniks.
Kui tainas on kerkinud peaaegu vormi ääreni, tõstan vormid eelsoojenenud ahju. Küpsetan 210 kraadi juures 20 minutit. Siis vähendan kuumust 160 kraadini ja küpsetan umbes 1 tund veel.
Võtan leivad ahjust välja ja keeran puhtasse köögirätikusse jahtuma.
Jahu kogust õpib tegemise käigus käe järgi ise tunnetama. Oluline on, et taigna konsistents oleks mitte liiga paks, muidu jääb leib kõva.
Juuretise võtan järgmiseks korraks enne, kui lisan pähklid, rosinad jm, ja panen karbiga külmkappi uut leivategu ootama. Seal säilib see kuni 2 nädalat, sügavkülmas pikemalt.
Mõnusat küpsetamist ja leivalõhnalist jõuluaega!